Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οι καλλιτέχνες πήρανε τους δρόμους!

Παλμός και φαντασία, αδιαμφισβήτητα, χαρακτήριζαν αυτήν την «αγωνιστική ξενάγηση» στην πόλη, όπως την ονομάζουν οι «καλλιτέχνες ενάντια στο μνημόνιο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/10, με αφορμή τη νέα επιθεώρηση της τρόικας.
Μια πρόζα διαφορετική από τις άλλες

Η εκκίνηση έγινε με συνθήματα όπως, «όλα τα εγώ στο δρόμο» και «όλα τα μπορώ στο δρόμο», κρουστά που έδιναν το ρυθμό και σαρκαστικά σκετς, ως προς την οικονομική περιρρέουσα κατάσταση, στα σκαλοπάτια του παλιού χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους, «το μόνο μέρος που τα ματ δεν έριξαν δακρυγόνα». Μια βροχή από φωτοτυπημένα χαρτονομίσματα, (πέρα από την υδάτινη που είχε προηγηθεί, μη ευνοώντας την αυξημένη συμμετοχή), με τη χειρόγραφη επισήμανση «και τα δικά σας ψεύτικα είναι…» και η πορεία αφήνει πίσω της το χρηματιστήριο για να κατευθυνθεί στη Marfin Βank της οδού Σταδίου, που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα της 5ης Μαΐου.
Ο ηθοποιός Κίμων Ρηγόπουλος, σε ρόλο Βγενόπουλου, δείχνει τα δόντια της ασύδοτης εργοδοσίας, με την προτροπή «Δουλεύετε, δουλεύετε! Κι αν η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, αυτό δε σας αφορά γιατί εγώ είμαι ο αφέντης».
Στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγο πιο πέρα, μια διαμορφωμένη «σκηνή» φορτηγού φιλοξενεί τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος τραγουδάει σε στίχους του Ισαάκ Σούση, γραμμένους ειδικά για την περίσταση.
Τελευταίος προορισμός η Βουλή. Τα πλακάτ που προπορεύονται, γράφουνε «όχι πάλι κατοχή», «μείνετε ανήσυχοι» και τα βήματα μπερδεύονται για λίγο με τη βραζιλιάνικη samba, που αντηχεί στη Σταδίου. Φτάνοντας έξω από τη Βουλή, η λέξη «αξιοπρέπεια» ενώνει τις φωνές όλων έντονα και ρυθμικά. Οι καλλιτέχνες στήνουν μια μικρή παράσταση, και διαμαρτύρονται κατά της ανεργίας, της ανέχειας, της εκμετάλλευσης, της πνευματικής φτώχειας και της υποβάθμισης της ζωής.
Η αστυνομία ακολουθούσε κατά πόδας και δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν παραταγμένες έξω από τη Βουλή.
Φωτογραφίες: Πάνος Διαμαντής
Απο:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου