Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μια σπουδαία συναυλία για ένα σπουδαίο σκοπό


Τι κάνει μια συναυλία σημαντική; Είναι η ποιότητα των μουσικών; Είναι ο σκοπός της συναυλίας; Είναι η ανάγκη για την οργάνωση της και το συναίσθημα που περικλείει; Είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Είτε επιλέξει κάποιος μία από τις επιλογές, είτε όλες μαζί, θα καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα: η συναυλία που οργανώνει ο σύλλογος ξενοδόχων στις 18 Ιουνίου, είναι μια σημαντική συναυλία.
Επειδή η ποιότητα των μουσικών είναι αναγνωρισμένη – ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει εντρυφήσει στην κλασσική μουσική, εύκολα το αναγνωρίζει.
Επειδή σκοπό έχει την ενίσχυση του νοσοκομείου.
Επειδή αφιερώνεται στη μνήμη του πρωτεργάτη του συλλόγου, Κ. Σοφιανού που «έφυγε» ξαφνικά.
Επειδή η περσινή ανταπόκριση του κοινού ήταν αυτή που έδωσε στο νοσοκομείο οξυγόνο – μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Φέτος, στις 18 Ιουνίου στο νέο συνεδριακό κέντρο – χώρο εκδηλώσεων της Ι. Μητρόπολης, ο σύλλογος ξενοδόχων φέρνει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και ελπίζει με τα 20€ να είναι σε θέση να προσφέρει καρδιά στο νοσοκομείο – αφού προσδοκεί τα έσοδα να αρκούν για έναν καρδιογράφο με δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με νοσοκομείο των Αθηνών (πιθανότατα το Ωνάσειο) ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να υπάρχει διάγνωση και αντιμετώπιση των σχετικών παθήσεων.
Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο - Βιογραφικό
Γεώργιος Δεμερτζής βιολί / Δημήτρης Χανδράκης βιολί / David Bogorad βιόλα (αντικατέστησε προσφάτως την Αγγέλα Γιαννάκη) / Άγγελος Λιακάκης  βιολοντσέλο
Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο θεωρείται σήμερα το κορυφαίο συγκρότημα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Τόσο τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου όσο και η πλούσια ελληνική δημιουργία κατέχουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριο του Κουαρτέτου που έχει παρουσιάσει πλήθος έργων σε διάφορα φεστιβάλ και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις όπως, μεταξύ άλλων, τον Φλωρεντινό Μάιο, τις Beethoven Festwochen στη Βόννη, το “Music Harvest 2000” στη Δανία, ή το αφιέρωμα στον Schoenberg στη Βιέννη. Το ΝΕΚ έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, την Βραζιλία και φυσικά την Ευρώπη. Το ΝΕΚ πραγματοποίησε στη χειμερινή περίοδο 2005-2006 κύκλο συναυλιών στο Μουσείο Μπενάκη με το σύνολο των κουαρτέτων του Ludwig van Beethoven τον οποίο θα επαναλάβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο 2007-2008.

Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς του αποτελούν οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνουν το σύνολο της μουσικής δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα στη σουηδική εταιρία BIS, καθώς επίσης και έργα των Nielsen, Σισιλιάνου, Δραγατάκη, Λιάλιου, Νεζερίτη, μεταξύ άλλων. Τον Ιούλιο του 2006 η BIS κυκλοφόρησε τα κουαρτέτα του Ottorino Respighi με το ΝΕΚ και τη μέτζο-σοπράνο Στέλλα Ντουφεξή, που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές.  Οι ηχογραφήσεις με τα άπαντα της μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη στην εταιρία Legend Classics, αποτελούν τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του κουαρτέτου.
Από το 2007, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο στεγάζεται καλλιτεχνικά στο Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσιάζει τακτικά θεματικές συναυλίες και αφιερώματα.

πηγη:  ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου