Φεστιβάλ Αθηνών ΘΕΑΤΡΟ
«Μια νύχτα χάρισμά σου (2)» (ΠΡΩΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 1-2 Ιουνίου)
Μετά την περσινή του επιτυχία, το Τροχόσπιτο επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών. Γνωστοί καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή του Τροχόσπιτου για να παίξουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Είσοδος ελεύθερη. Παρουσίαση-επιμέλεια Γιώργος Νανούρης. Στο πιάνο ο συνθέτης Χρήστος Θεοδώρου
«Βρομιά» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΑΠΟΘΗΚΗ Η΄, 9-11 & 15-16 Ιουνίου)
Επιμένοντας σταθερά στο πολιτικό θέατρο, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επανέρχεται στο έργο «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάϊντερ που θίγει το σημερινό μεταναστευτικό πρόβλημα. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Γιάννος Περλέγκας.
«Νάρκισσος» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 20-22 Ιουνίου)
Η Έλενα Πέγκα εμπνεύστηκε από το μύθο του Νάρκισσου, επαναπροσεγγίζει τον μύθο και προσκαλεί τον Άγγελο Παπαδημητρίου να υποδυθεί τον Νάρκισσο, πλαισιώνοντάς τον με 20 γυμνούς άντρες εθελοντές.
«Δαίμονας» (ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ 23-27 Ιουνίου)
Ανατρέποντας την εκδοχή του Ντοστογιέφσκι, η Μαρία Ευσταθιάδη γράφει τον Δαίμονα, έναν πολυφωνικό θεατρικό μονόλογο. Σκηνοθεσία-ερμηνεία Ρούλα Πατεράκη.
«Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 3-5 Ιουλίου)
Ο Νίκος Χατζόπουλος και η Σοφία Σεϊρλή συνθέτουν έναν μονόλογο βασισμένο στα έργα της Μέλπως Αξιώτη. Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
«Το παρτάλι» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 8-10 Ιουλίου)
Ο Χρήστος Στέργιογλου αναμετριέται με έναν προκλητικό ρόλο: τον μονόλογο μιας τραβεστί του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Η σκηνοθεσία ανήκει στον ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή μέσω δράματος Στέλιο Κρασανάκη. Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
«Κλυταιμνήστρα – Χώρος Ε΄» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 13-15 Ιουλίου)
Η Φιλαρέτη Κομνηνού συνεργάζεται με την Άντζελα Μπρούσκου, για να δημιουργήσουν μία ιδιότυπη αφήγηση βασισμένη σε μία από τις σημαντικότερες τραγικές ηρωίδες: την Κλυταιμνήστρα.
«Όνειρο στο κύμα» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 18-20 Ιουλίου)
Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Θανάσης Σαράντος καταπιάνεται με ένα από τα σπουδαιότερα διηγήματα του συγγραφέα, που περιγράφει το γυμνό για πρώτη φορά στην νεοελληνική λογοτεχνία. Με την υποστήριξη του Μουσείου «Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και του Δήμου Σκιάθου.
Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Δ΄, 13-17 Ιουνίου)
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος προσεγγίζει ένα ιστορικό γεγονός και δημιουργεί ένα θέαμα που διαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ ιστορίας, χρόνου και τέχνης. Η παράσταση προκύπτει μέσα από τη θεατρική διαδρομή που ακολουθούν οι συντελεστές της: Θ. Μοσχόπουλος, Κ. Σελαμσής, Αμάλια Μπένετ, Κ. Κυπριωτάκης, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Λ. Παυλόπουλος, Ηλ. Γιαννακάκης, Τ. Αγγελόπουλος, Άννα Μιχελή, Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κ. Μπερικόπουλος, Δ. Νασιούλας, Α. Ξάφης, Μαρία Σκουλά, Θ. Τοκάκης.
«Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού…» (Ηρώδειο, 18 Ιουνίου)
Ο Σταύρος Τσακίρης χτίζει μία performance βασισμένη στο ημερολόγιο και την αλληλογραφία του Βασλάβ Νιζίνσκυ και το βιβλίο της συντρόφου του Ρομόλα Νιζίνσκυ. Οι Κ. Ρήγος, Γ. Τσορτέκης και Τ. Παπαμόσχου υποδύονται και τους τρεις ρόλους του έργου.
«Αποχαιρετισμός / Farewell» (KUNSTHALLE ATHENA 26-27 Ιουνίου)
Σε αυτή την έκθεση-παράσταση-πείραμα είκοσι ηθοποιοί θα συνεργαστούν με είκοσι εικαστικούς προκειμένου να παράγουν έναν αριθμό performances με θεματικό πλαίσιο την αίσθηση του αποχαιρετισμού. Η ιδέα ανήκει στη Θέμιδα Μπαζάκα.
«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» (Ηρώδειο, 29-30 Ιουνίου)
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία του από το Ηρώδειο, ανεβάζοντας τη γνωστή κωμωδία του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΣ
Πέντε διαφορετικές αλληλοεπηρεαζόμενες παραστάσεις από αντίστοιχους νεανικούς πειραματικούς θιάσους, συμβαίνουν σε πέντε ταράτσες και αυλές της Αθήνας.
* «Αυτοβιογραφία (Τόμας Μπέρνχαρντ)» (3-5 Ιουλίου)
Η παράσταση της Ομάδας Mag βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Μπέρνχαρντ, η οποία πραγματεύεται τα παιδικά και νεανικά χρόνια του συγγραφέα.
* «Μια εκδρομή» (7-9 Ιουλίου)
Για την Ομάδα Mkultra «Η Πολεοδομία 2: μια εκδρομή είναι μια ετεροτοπία, ένας ενδιάμεσος χώρος, μια προσωρινή γειτονία, κρυμμένη στην Αθήνα».
* «Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω» (10-12 Ιουλίου)
Η παράσταση «Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω» της ομάδας Nova Melancholia είναι ένα σχόλιο πάνω στη δύναμη του στοχασμού, βασισμένη στον Ρενέ Ντεκάρτ.
* «Η ταράτσα του Αυτόχειρα» (14-16 Ιουλίου)
Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1976, η ποιήτρια Κοραλία Θεοτοκά (σύζυγος του συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά) αυτοκτονεί πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 90. Με αφορμή αυτό το γεγονός η Υβόννη Μαλτέζου συνεργάζεται με τη Γεωργία Μαυραγάνη επιχειρώντας σε έναν μονόλογο να ξεδιπλώσει όσα «αξίζει να ειπωθούν λίγο πριν το οποιοδήποτε τέλος».
* «Κινούμενη πόλη» (18-20 Ιουλίου)
Η νεοσύστατη ομάδα Projector και ο Ανέστης Αζάς ερευνούν τη σχέση πόλης και πολίτη στην εποχή της κρίσης, μέσα από παραδομένα κείμενα, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις.
«Spectacle» (ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 11-13 Ιουλίου)
Η ομάδα Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη στήνουν μία εύπλαστη κινούμενη εγκατάσταση με ανθρώπους, όπου οι ηθοποιοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δίκτυο με άγνωστη έξοδο διαφυγής.
«Θρόνος Ατρειδών» (ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 5 Ιουλίου)
Το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί τον Άρη Ρέτσο να παρουσιάσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση Θρόνος Ατρειδών. Ερμηνεύουν: Κωσταντίνος Αβαρικιώτης, Κόρα Καρβούνη, Ορέστης Μαλκότσης, κ.ά.
Ομάδα Pequod
«Εργασία και χαρά» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Δ΄, 14-17 Ιουλίου)
Η Ομάδα Pequod (Δ. Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή και Β. Χατζηγιαννίδης) με ματιά ανθρωποκεντρική και λιτά μέσα επαναπροσδιορίζει το ρόλο του θεατή και προσεγγίζει το ζήτημα «εργασία» μέσα από ερωτήματα σύγχρονα αλλά και διαχρονικά.
«Λίγο ακόμα» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η΄, 16-18 Ιουλίου)
Η Πειραματική Σκηνή Θ.Ο.Κ. βάζει 13 ανθρώπους να συναντιούνται σε ένα «δωμάτιο ευχών», προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο χρόνο για τις επιθυμίες τους που δεν εκπληρώθηκαν ακόμα. Σκηνοθεσία-έρευνα-συρραφή κειμένων Θανάσης Γεωργίου, Φώτης Νικολάου, χορογραφία Φώτης Νικολάου.
ΞΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
«On the Concept of the Face, regarding the Son of God» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η΄, 22-25 Ιουνίου
O Ρομέο Καστελλούτσι έρχεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά, με μια παράσταση που εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του Θεού και ανατρέχει σε ορισμένες από τις γνωστότερες απεικονίσεις Του.
«(A)pollonia» (ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 28/6-1/7)
O πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας και προσεγγίζει με τη νέα του παράσταση, της οποίας υπογράφει και το κείμενο, την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολόνια Μαχζύνσκα, μιας Πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
«Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» (Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ 10-12 & 15-19 Ιουνίου)
Μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς του παγκοσμίου θεάτρου, η Αριάν Μνουσκίν παρουσιάζει παραμονές του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, μία ομάδα του βωβού κινηματογράφου να φιλμάρει μία ιστορία εμπνευσμένη από ένα διήγημα του Ιουλίου Βερν (Ναυαγοί του Ιωνάθαν).
Kolyada Theatre
«Άμλετ» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η΄, 7-9 Ιουλίου)
O Νικολάι Κολυάντα, θεωρείται από τους διαμορφωτές της σύγχρονης ρωσικής θεατρικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα σκηνοθετώντας, ερμηνεύοντας και αποδομώντας τον σαιξπηρικό Άμλετ.
«Γυναίκες – Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη» (Ηρώδειο, 9-10 Ιουλίου)
O σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ έχει θέσει ως στόχο τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάσει και τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο Ηρώδειο, παρουσιάζοντας την παράσταση Γυναίκες, που περιλαμβάνει τις Τραχίνιες, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Οι τραγωδίες θα παρουσιαστούν ολόκληρες, σε ένα θέαμα που αναμένεται να φτάσει σε διάρκεια τις έξι ώρες.
«Lulu» (Ο χώρος και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν σύντομα)
O Μπομπ Ουίλσον επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την πιο πρόσφατη παράστασή του. Η «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ, θεωρείται αριστούργημα του εξπρεσιονισμού, είναι ένα υπαρξιακό δράμα, με πρωταγωνίστρια μία διεφθαρμένη γυναίκα, που χρησιμοποιεί τη λαγνεία για να πετύχει τους σκοπούς της και οδηγείται τελικά στην πτώση. Τη Λούλου ενσαρκώνει η Άνγκελα Βίνγκλερ, ενώ τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λου Ρηντ.
XOΡΟΣ
O Σύγχρονος Ελληνικός Χορός στο φετινό Φεστιβάλ εκπροσωπείται μέσα από πέντε διαφορετικά σχήματα:
Ελπίδα Ορφανίδου, «Παπαγάλοι στο βυθό» & trio 7d9, Rush, «Rush» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 11-12 Ιουνίου)
Κολλεκτίβα Χορού Lemurius, «Υπερπαραγωγή» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 15-16 Ιουνίου)
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου, «Κοίτα με» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 25-26 Ιουνίου)
Κολλεκτίβα Χορού The Plant, «Double Take» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Ε΄, 29-30 Ιουνίου)
«Araz» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η’, 17-19 Ιουνίου)
Η Ζεϊνέπ Τανμπάι από την Τουρκία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά Araz (σημαίνει: σύμπτωμα), έργο επικεντρωμένο στην καθαρή κίνηση, με τη χορογραφία να εναλλάσσεται μεταξύ σόλο και ομαδικών σχημάτων.
«May B» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Δ΄,22-23 Ιουνίου)
«Salves» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Δ΄, 27-29 Ιουνίου)
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί ξανά τη γαλλίδα χορογράφο Μαγκύ Μαρέν, η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αφενός το May B (1981) και την πρόσφατη δημιουργία της Salves (2010).
«Yes we can’t» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Δ΄, 3-5 Ιουλίου)
Το Φεστιβάλ Αθηνών 2011 επιστρέφει στον σημαντικό αμερικανό χορογράφο Γουίλιαμ Φόρσαιθ με ένα έργο εμπνευσμένο από το μπεκετικό σύμπαν, τη λιτή και ελλειπτική γλώσσα του συγγραφέα που μέσα από τις συχνά επίμονες επαναλήψεις της δίνει από μόνη το ρυθμό.
Sylvie Guillem (ΗΡΩΔΕΙΟ, 19-20 Ιουλίου)
Αγαπημένη του ελληνικού κοινού και διεθνώς αναγνωρισμένη ως μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, η Συλβί Γκιλλέμ συναντά τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους και μας παρουσιάζει τρία καινούρια έργα που δημιούργησαν αποκλειστικά για αυτήν ο Ματς Εκ, ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ και ο Γίρζι Κύλιαν.
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)- 3, 6 & 8 Ιουνίου)
Αναλυτικά:
Arditti Quartet (3 Ιουνίου, Σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος – πιάνο)
London Sinfonietta (6 Ιουνίου, Μουσική διεύθυνση: Ryan Wigglesworth)
Ergon Ensemble (8 Ιουνίου, Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος, Επιμέλεια προγράμματος : Αλέξανδρος Μούζας, Αντώνης Αντωνόπουλος, Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, Αφηγητής: Γιώργος Καραμίχος).
«Αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ» (Ηρώδειο, 12 Ιουνίου)
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Φραντς Λιστ δίνει συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρονα Μιχαηλίδη και με σολίστ στο πιάνο τον Κυπριανό Κατσαρή.
«Ήχοι του κόσμου: Τυνησία-Αίγυπτος: Η μουσική αφύπνιση» (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ 17 Ιουνίου)
Στους ήχους και τους μουσικούς που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στην «Επανάσταση του Γιασεμιού» είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσουν οι El Tanbura – Orchestre Med Fusion – Lamia Bedioui.
«Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» (Ηρώδειο, 24 Ιουνίου)
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τον Μίλτο Λογιάδη παρουσιάζει το «Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21» του Β. Α. Μότσαρτ και το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού.
«Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ» (Ηρώδειο, 26 Ιουνίου)
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου που επιστρέφει στο Ηρώδειο, αυτή τη φορά υπό τη μπακέτα του Ρώσου αρχιμουσικού Σεμιόν Μπίτσκοφ.
«Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι» (Ηρώδειο, 13 Ιουλίου)
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τον μαέστρο και μουσικό διευθυντή του θεάτρου Βασίλι Σινάισκι, παρουσιάζει δύο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου με σολίστ τον Ντένις Ματσούεφ.
«Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ» (Ηρώδειο, 15 Ιουλίου)
Με τη μεγαλειώδη Δεύτερη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από το θάνατο του αυστριακού συνθέτη.
ΟΠΕΡΕΤΑ
«Η κόρη της καταιγίδος» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – H΄, 13-14 Ιουνίου)
Η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» παρουσιάζει το έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Η κόρη της καταιγίδος».
«Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Τριάντη, 4 Ιουλίου)
Ο βραβευμένος νεαρός μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ με το μουσικό σύνολό του, Le Cercle de l’ Harmonie, επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή τη φορά για να μας παρουσιάσουν σε συναυλιακή μορφή την τρίπρακτη όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ.
«Η στέψη της Ποππαίας» (ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ, 6 Ιουλίου)
Μια προκλητική αναπαράσταση ενός προκλητικού λιμπρέτου μας υπόσχονται ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και η Αποστολία Παπαδαμάκη, ανεβάζοντας την τρίπρακτη όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι.
«Ευγένιος Ονιέγκιν» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Τριάντη, 12 & 14 Ιουλίου)
Η Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι επιστρέφει στο Φεστιβάλ με τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ντμίτρι Τσερνιάκοφ και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλι Σινάισκι.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Black Mirror» (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 16-17 Ιουνίου & ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΥΔΡΑ 19-20 Ιουνίου)
Ο «Μαύρος καθρέφτης», η νέα βίντεο-περφόρμανς του αμερικανού εικαστικού Doug Aitken παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ.
«Pulverous» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ιούνιος-Ιούλιος)
Το έργο του εικαστικό Aernout Mik μοιάζει με εκείνο ενός σκηνοθέτη, αφού προσλαμβάνει ηθοποιούς, τους χωρίζει σε βάρδιες, τους πληρώνει με την ώρα και τους δίνει λίστα οδηγιών. Αυτό ακριβώς κάνει και στο «Pulverous» (2003), εξερευνώντας τα άκρα μιας νωχελικής και επιδέξιας καταστροφής.
Mock-Up
Η εγκατάσταση Mock-Up, στηριγμένη σε προβολή τεσσάρων καναλιών βίντεο, αποτελεί ένα έργο φαντασίας το οποίο γυρίστηκε σε ένα ακατοίκητο Ολλανδικό «χωριό» και θα βρίσκεται στον χώρο της Πειραιώς 260 με την ευγενική χορηγία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στη συλλογή του οποίου ανήκει.
«The Last Grand Tour. Σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα» (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 15/4 – 10/10)
Έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοδοξεί να παρουσιάσει μαζί για πρώτη φορά το έργο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα όπως των: Leonard Cohen, Jannis Kounellis, Cy Twombly, Iannis Xenakis κ.ά.
«Ειρήνη» (1-2 Ιουλίου)
Ο θίασος Θεατρική Διαδρομή συνεργάζεται φέτος με τον Πέτρο Φιλιππίδη ο οποίος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί σε μία από τις πιο αγαπημένες και επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη.
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης.
«Μικρά Διονύσια» (8-9 Ιουλίου)
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας και συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια παράσταση – φόρο τιμής σε παραστάσεις του παρελθόντος. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη ένας δοκιμασμένος δάσκαλος-ηθοποιός «ξεναγεί» μια νεώτερη ηθοποιό-μαθητευόμενη στα μυστικά και στους κώδικες του τραγικού και του κωμικού λόγου σε παραστάσεις των Σ. Καραντινού, Σπ. Ευαγγελάτου, Μ.Βολανάκη, Α. Βουτσινά, Β. Παπαβασιλείου, Γ. Χουβαρδά, Μ. Λάνχοφ, Α. Σερμπάν. Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς
«Σκηνοβάτες» (15-16 Ιουλίου)
Ο Σταμάτης Φασουλής συνθέτει και σκηνοθετεί ένα έργο βασισμένο σε κείμενα που καλύπτουν την περίοδο από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο σε ένα ετερόκλητο και πολύχρωμο κολάζ.
Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.
«Μήδεια» (22-23 Ιουλίου)
Ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Ευριπίδη. Επιλέγοντας τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και με συνδημιουργούς μία ομάδα εκλεκτών συντελεστών, σκηνοθετεί σημαντικούς ηθοποιούς όπως οι: Αμαλία Μουτούση, Χρήστος Λούλης, Μαρία Κατσιαδάκη, Θέμης Πάνου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη.
«Ριχάρδος ο Γ΄» (29-30 Ιουλίου)
Τo Bridge Project φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, (μετά το Χειμωνιάτικο Παραμύθι το 2009), φέρνοντας επί σκηνής στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ τον Κέβιν Σπέισι σκηνοθετημένο από τον Σαμ Μέντες.
«Ηρακλής μαινόμενος» (5-6 Αυγούστου)
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναλαμβάνει να διηγηθεί την ιστορία του Ηρακλή που επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο.
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Μπινιάρης, κ.ά.
ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Νίκος Πορτοκάλογλου – «Ρεμίξ» (1-2 Ιουλίου)
O Νίκος Πορτοκάλογλου έρχεται φέτος το καλοκαίρι στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με ένα «αντίστροφο» ρεμίξ. Με τα όργανα μιας μικρής, δεμένης ομάδας, μιας «μπάντας δωματίου», μας καλεί σε ένα παιχνίδι όπου τα ηλεκτρικά του τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται για να τα ανακαλύψουμε ξανά…
«Συναυλία με την Μόνικα» (8-9 Ιουλίου)
Η Μόνικα θα παρουσιάσει με τη συνοδεία χορωδίας και εγχόρδων, καινούργια τραγούδια γραμμένα ειδικά για τις δύο βραδιές στη Μικρή Επίδαυρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και παλιότερα, αγαπημένα κομμάτια από τα δύο της άλμπουμ, με στόχο όπως λέει η ίδια «να ταιριάξουν οι νότες με το μαγευτικό αυτό χώρο».
«Συναυλία με τους Δήμητρα Γαλάνη & Vassilikos» (15-16 Ιουλίου)
Η Δήμητρα Γαλάνη και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή «αναδομώντας» ο ένας το ρεπερτόριο του άλλου, σε μια συναυλία όπου οι «μουσικές συναντιούνται έξω από τη γλώσσα, πέρα από την εποχή», όπως οι ίδιοι αναφέρουν.
«Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος» (22-23 Ιουλίου)
Tο Φεστιβάλ Αθηνών τιμά, με αυτή την μουσικο-θεατρική παράσταση, το Νίκο Γκάτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. H παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα δικά του ή αφιερωμένα σ’ αυτόν και σκηνοθετείται από τη Μάνια Παπαδημητρίου.
Ερμηνέυουν: Τάσος Αντωνίου, Εβελίνα Αραπίδου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Αγαπητός Μανδαλιός, Μάνια Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαθεοδώρου
ΠΗΓΗ: http://camerastyloonline.wordpress.com
«Μια νύχτα χάρισμά σου (2)» (ΠΡΩΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 1-2 Ιουνίου)
Μετά την περσινή του επιτυχία, το Τροχόσπιτο επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών. Γνωστοί καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή του Τροχόσπιτου για να παίξουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Είσοδος ελεύθερη. Παρουσίαση-επιμέλεια Γιώργος Νανούρης. Στο πιάνο ο συνθέτης Χρήστος Θεοδώρου
«Βρομιά» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΑΠΟΘΗΚΗ Η΄, 9-11 & 15-16 Ιουνίου)
Επιμένοντας σταθερά στο πολιτικό θέατρο, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επανέρχεται στο έργο «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάϊντερ που θίγει το σημερινό μεταναστευτικό πρόβλημα. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Γιάννος Περλέγκας.
«Νάρκισσος» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 20-22 Ιουνίου)
Η Έλενα Πέγκα εμπνεύστηκε από το μύθο του Νάρκισσου, επαναπροσεγγίζει τον μύθο και προσκαλεί τον Άγγελο Παπαδημητρίου να υποδυθεί τον Νάρκισσο, πλαισιώνοντάς τον με 20 γυμνούς άντρες εθελοντές.
«Δαίμονας» (ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ 23-27 Ιουνίου)
Ανατρέποντας την εκδοχή του Ντοστογιέφσκι, η Μαρία Ευσταθιάδη γράφει τον Δαίμονα, έναν πολυφωνικό θεατρικό μονόλογο. Σκηνοθεσία-ερμηνεία Ρούλα Πατεράκη.
«Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 3-5 Ιουλίου)
Ο Νίκος Χατζόπουλος και η Σοφία Σεϊρλή συνθέτουν έναν μονόλογο βασισμένο στα έργα της Μέλπως Αξιώτη. Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
«Το παρτάλι» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 8-10 Ιουλίου)
Ο Χρήστος Στέργιογλου αναμετριέται με έναν προκλητικό ρόλο: τον μονόλογο μιας τραβεστί του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Η σκηνοθεσία ανήκει στον ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή μέσω δράματος Στέλιο Κρασανάκη. Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
«Κλυταιμνήστρα – Χώρος Ε΄» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 13-15 Ιουλίου)
Η Φιλαρέτη Κομνηνού συνεργάζεται με την Άντζελα Μπρούσκου, για να δημιουργήσουν μία ιδιότυπη αφήγηση βασισμένη σε μία από τις σημαντικότερες τραγικές ηρωίδες: την Κλυταιμνήστρα.
«Όνειρο στο κύμα» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 18-20 Ιουλίου)
Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Θανάσης Σαράντος καταπιάνεται με ένα από τα σπουδαιότερα διηγήματα του συγγραφέα, που περιγράφει το γυμνό για πρώτη φορά στην νεοελληνική λογοτεχνία. Με την υποστήριξη του Μουσείου «Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και του Δήμου Σκιάθου.
Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Δ΄, 13-17 Ιουνίου)
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος προσεγγίζει ένα ιστορικό γεγονός και δημιουργεί ένα θέαμα που διαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ ιστορίας, χρόνου και τέχνης. Η παράσταση προκύπτει μέσα από τη θεατρική διαδρομή που ακολουθούν οι συντελεστές της: Θ. Μοσχόπουλος, Κ. Σελαμσής, Αμάλια Μπένετ, Κ. Κυπριωτάκης, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Λ. Παυλόπουλος, Ηλ. Γιαννακάκης, Τ. Αγγελόπουλος, Άννα Μιχελή, Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κ. Μπερικόπουλος, Δ. Νασιούλας, Α. Ξάφης, Μαρία Σκουλά, Θ. Τοκάκης.
«Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού…» (Ηρώδειο, 18 Ιουνίου)
Ο Σταύρος Τσακίρης χτίζει μία performance βασισμένη στο ημερολόγιο και την αλληλογραφία του Βασλάβ Νιζίνσκυ και το βιβλίο της συντρόφου του Ρομόλα Νιζίνσκυ. Οι Κ. Ρήγος, Γ. Τσορτέκης και Τ. Παπαμόσχου υποδύονται και τους τρεις ρόλους του έργου.
«Αποχαιρετισμός / Farewell» (KUNSTHALLE ATHENA 26-27 Ιουνίου)
Σε αυτή την έκθεση-παράσταση-πείραμα είκοσι ηθοποιοί θα συνεργαστούν με είκοσι εικαστικούς προκειμένου να παράγουν έναν αριθμό performances με θεματικό πλαίσιο την αίσθηση του αποχαιρετισμού. Η ιδέα ανήκει στη Θέμιδα Μπαζάκα.
«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» (Ηρώδειο, 29-30 Ιουνίου)
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία του από το Ηρώδειο, ανεβάζοντας τη γνωστή κωμωδία του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΣ
Πέντε διαφορετικές αλληλοεπηρεαζόμενες παραστάσεις από αντίστοιχους νεανικούς πειραματικούς θιάσους, συμβαίνουν σε πέντε ταράτσες και αυλές της Αθήνας.
* «Αυτοβιογραφία (Τόμας Μπέρνχαρντ)» (3-5 Ιουλίου)
Η παράσταση της Ομάδας Mag βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Μπέρνχαρντ, η οποία πραγματεύεται τα παιδικά και νεανικά χρόνια του συγγραφέα.
* «Μια εκδρομή» (7-9 Ιουλίου)
Για την Ομάδα Mkultra «Η Πολεοδομία 2: μια εκδρομή είναι μια ετεροτοπία, ένας ενδιάμεσος χώρος, μια προσωρινή γειτονία, κρυμμένη στην Αθήνα».
* «Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω» (10-12 Ιουλίου)
Η παράσταση «Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω» της ομάδας Nova Melancholia είναι ένα σχόλιο πάνω στη δύναμη του στοχασμού, βασισμένη στον Ρενέ Ντεκάρτ.
* «Η ταράτσα του Αυτόχειρα» (14-16 Ιουλίου)
Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1976, η ποιήτρια Κοραλία Θεοτοκά (σύζυγος του συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά) αυτοκτονεί πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 90. Με αφορμή αυτό το γεγονός η Υβόννη Μαλτέζου συνεργάζεται με τη Γεωργία Μαυραγάνη επιχειρώντας σε έναν μονόλογο να ξεδιπλώσει όσα «αξίζει να ειπωθούν λίγο πριν το οποιοδήποτε τέλος».
* «Κινούμενη πόλη» (18-20 Ιουλίου)
Η νεοσύστατη ομάδα Projector και ο Ανέστης Αζάς ερευνούν τη σχέση πόλης και πολίτη στην εποχή της κρίσης, μέσα από παραδομένα κείμενα, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις.
«Spectacle» (ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 11-13 Ιουλίου)
Η ομάδα Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη στήνουν μία εύπλαστη κινούμενη εγκατάσταση με ανθρώπους, όπου οι ηθοποιοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δίκτυο με άγνωστη έξοδο διαφυγής.
«Θρόνος Ατρειδών» (ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 5 Ιουλίου)
Το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί τον Άρη Ρέτσο να παρουσιάσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση Θρόνος Ατρειδών. Ερμηνεύουν: Κωσταντίνος Αβαρικιώτης, Κόρα Καρβούνη, Ορέστης Μαλκότσης, κ.ά.
Ομάδα Pequod
«Εργασία και χαρά» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Δ΄, 14-17 Ιουλίου)
Η Ομάδα Pequod (Δ. Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή και Β. Χατζηγιαννίδης) με ματιά ανθρωποκεντρική και λιτά μέσα επαναπροσδιορίζει το ρόλο του θεατή και προσεγγίζει το ζήτημα «εργασία» μέσα από ερωτήματα σύγχρονα αλλά και διαχρονικά.
«Λίγο ακόμα» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η΄, 16-18 Ιουλίου)
Η Πειραματική Σκηνή Θ.Ο.Κ. βάζει 13 ανθρώπους να συναντιούνται σε ένα «δωμάτιο ευχών», προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο χρόνο για τις επιθυμίες τους που δεν εκπληρώθηκαν ακόμα. Σκηνοθεσία-έρευνα-συρραφή κειμένων Θανάσης Γεωργίου, Φώτης Νικολάου, χορογραφία Φώτης Νικολάου.
ΞΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
«On the Concept of the Face, regarding the Son of God» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η΄, 22-25 Ιουνίου
O Ρομέο Καστελλούτσι έρχεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά, με μια παράσταση που εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του Θεού και ανατρέχει σε ορισμένες από τις γνωστότερες απεικονίσεις Του.
«(A)pollonia» (ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 28/6-1/7)
O πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας και προσεγγίζει με τη νέα του παράσταση, της οποίας υπογράφει και το κείμενο, την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολόνια Μαχζύνσκα, μιας Πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
«Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» (Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ 10-12 & 15-19 Ιουνίου)
Μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς του παγκοσμίου θεάτρου, η Αριάν Μνουσκίν παρουσιάζει παραμονές του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, μία ομάδα του βωβού κινηματογράφου να φιλμάρει μία ιστορία εμπνευσμένη από ένα διήγημα του Ιουλίου Βερν (Ναυαγοί του Ιωνάθαν).
Kolyada Theatre
«Άμλετ» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η΄, 7-9 Ιουλίου)
O Νικολάι Κολυάντα, θεωρείται από τους διαμορφωτές της σύγχρονης ρωσικής θεατρικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα σκηνοθετώντας, ερμηνεύοντας και αποδομώντας τον σαιξπηρικό Άμλετ.
«Γυναίκες – Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη» (Ηρώδειο, 9-10 Ιουλίου)
O σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ έχει θέσει ως στόχο τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάσει και τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο Ηρώδειο, παρουσιάζοντας την παράσταση Γυναίκες, που περιλαμβάνει τις Τραχίνιες, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Οι τραγωδίες θα παρουσιαστούν ολόκληρες, σε ένα θέαμα που αναμένεται να φτάσει σε διάρκεια τις έξι ώρες.
«Lulu» (Ο χώρος και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν σύντομα)
O Μπομπ Ουίλσον επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την πιο πρόσφατη παράστασή του. Η «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ, θεωρείται αριστούργημα του εξπρεσιονισμού, είναι ένα υπαρξιακό δράμα, με πρωταγωνίστρια μία διεφθαρμένη γυναίκα, που χρησιμοποιεί τη λαγνεία για να πετύχει τους σκοπούς της και οδηγείται τελικά στην πτώση. Τη Λούλου ενσαρκώνει η Άνγκελα Βίνγκλερ, ενώ τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λου Ρηντ.
XOΡΟΣ
O Σύγχρονος Ελληνικός Χορός στο φετινό Φεστιβάλ εκπροσωπείται μέσα από πέντε διαφορετικά σχήματα:
Ελπίδα Ορφανίδου, «Παπαγάλοι στο βυθό» & trio 7d9, Rush, «Rush» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 11-12 Ιουνίου)
Κολλεκτίβα Χορού Lemurius, «Υπερπαραγωγή» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε΄, 15-16 Ιουνίου)
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου, «Κοίτα με» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 25-26 Ιουνίου)
Κολλεκτίβα Χορού The Plant, «Double Take» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Ε΄, 29-30 Ιουνίου)
«Araz» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Η’, 17-19 Ιουνίου)
Η Ζεϊνέπ Τανμπάι από την Τουρκία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά Araz (σημαίνει: σύμπτωμα), έργο επικεντρωμένο στην καθαρή κίνηση, με τη χορογραφία να εναλλάσσεται μεταξύ σόλο και ομαδικών σχημάτων.
«May B» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Δ΄,22-23 Ιουνίου)
«Salves» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Δ΄, 27-29 Ιουνίου)
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί ξανά τη γαλλίδα χορογράφο Μαγκύ Μαρέν, η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αφενός το May B (1981) και την πρόσφατη δημιουργία της Salves (2010).
«Yes we can’t» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 -ΧΩΡΟΣ Δ΄, 3-5 Ιουλίου)
Το Φεστιβάλ Αθηνών 2011 επιστρέφει στον σημαντικό αμερικανό χορογράφο Γουίλιαμ Φόρσαιθ με ένα έργο εμπνευσμένο από το μπεκετικό σύμπαν, τη λιτή και ελλειπτική γλώσσα του συγγραφέα που μέσα από τις συχνά επίμονες επαναλήψεις της δίνει από μόνη το ρυθμό.
Sylvie Guillem (ΗΡΩΔΕΙΟ, 19-20 Ιουλίου)
Αγαπημένη του ελληνικού κοινού και διεθνώς αναγνωρισμένη ως μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, η Συλβί Γκιλλέμ συναντά τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους και μας παρουσιάζει τρία καινούρια έργα που δημιούργησαν αποκλειστικά για αυτήν ο Ματς Εκ, ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ και ο Γίρζι Κύλιαν.
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)- 3, 6 & 8 Ιουνίου)
Αναλυτικά:
Arditti Quartet (3 Ιουνίου, Σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος – πιάνο)
London Sinfonietta (6 Ιουνίου, Μουσική διεύθυνση: Ryan Wigglesworth)
Ergon Ensemble (8 Ιουνίου, Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος, Επιμέλεια προγράμματος : Αλέξανδρος Μούζας, Αντώνης Αντωνόπουλος, Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, Αφηγητής: Γιώργος Καραμίχος).
«Αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ» (Ηρώδειο, 12 Ιουνίου)
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Φραντς Λιστ δίνει συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρονα Μιχαηλίδη και με σολίστ στο πιάνο τον Κυπριανό Κατσαρή.
«Ήχοι του κόσμου: Τυνησία-Αίγυπτος: Η μουσική αφύπνιση» (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ 17 Ιουνίου)
Στους ήχους και τους μουσικούς που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στην «Επανάσταση του Γιασεμιού» είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσουν οι El Tanbura – Orchestre Med Fusion – Lamia Bedioui.
«Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» (Ηρώδειο, 24 Ιουνίου)
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τον Μίλτο Λογιάδη παρουσιάζει το «Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21» του Β. Α. Μότσαρτ και το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού.
«Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ» (Ηρώδειο, 26 Ιουνίου)
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου που επιστρέφει στο Ηρώδειο, αυτή τη φορά υπό τη μπακέτα του Ρώσου αρχιμουσικού Σεμιόν Μπίτσκοφ.
«Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι» (Ηρώδειο, 13 Ιουλίου)
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τον μαέστρο και μουσικό διευθυντή του θεάτρου Βασίλι Σινάισκι, παρουσιάζει δύο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου με σολίστ τον Ντένις Ματσούεφ.
«Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ» (Ηρώδειο, 15 Ιουλίου)
Με τη μεγαλειώδη Δεύτερη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από το θάνατο του αυστριακού συνθέτη.
ΟΠΕΡΕΤΑ
«Η κόρη της καταιγίδος» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – H΄, 13-14 Ιουνίου)
Η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» παρουσιάζει το έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Η κόρη της καταιγίδος».
«Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Τριάντη, 4 Ιουλίου)
Ο βραβευμένος νεαρός μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ με το μουσικό σύνολό του, Le Cercle de l’ Harmonie, επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή τη φορά για να μας παρουσιάσουν σε συναυλιακή μορφή την τρίπρακτη όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ.
«Η στέψη της Ποππαίας» (ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ, 6 Ιουλίου)
Μια προκλητική αναπαράσταση ενός προκλητικού λιμπρέτου μας υπόσχονται ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και η Αποστολία Παπαδαμάκη, ανεβάζοντας την τρίπρακτη όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι.
«Ευγένιος Ονιέγκιν» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Τριάντη, 12 & 14 Ιουλίου)
Η Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι επιστρέφει στο Φεστιβάλ με τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ντμίτρι Τσερνιάκοφ και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλι Σινάισκι.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Black Mirror» (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 16-17 Ιουνίου & ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΥΔΡΑ 19-20 Ιουνίου)
Ο «Μαύρος καθρέφτης», η νέα βίντεο-περφόρμανς του αμερικανού εικαστικού Doug Aitken παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ.
«Pulverous» (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ιούνιος-Ιούλιος)
Το έργο του εικαστικό Aernout Mik μοιάζει με εκείνο ενός σκηνοθέτη, αφού προσλαμβάνει ηθοποιούς, τους χωρίζει σε βάρδιες, τους πληρώνει με την ώρα και τους δίνει λίστα οδηγιών. Αυτό ακριβώς κάνει και στο «Pulverous» (2003), εξερευνώντας τα άκρα μιας νωχελικής και επιδέξιας καταστροφής.
Mock-Up
Η εγκατάσταση Mock-Up, στηριγμένη σε προβολή τεσσάρων καναλιών βίντεο, αποτελεί ένα έργο φαντασίας το οποίο γυρίστηκε σε ένα ακατοίκητο Ολλανδικό «χωριό» και θα βρίσκεται στον χώρο της Πειραιώς 260 με την ευγενική χορηγία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στη συλλογή του οποίου ανήκει.
«The Last Grand Tour. Σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα» (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 15/4 – 10/10)
Έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοδοξεί να παρουσιάσει μαζί για πρώτη φορά το έργο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα όπως των: Leonard Cohen, Jannis Kounellis, Cy Twombly, Iannis Xenakis κ.ά.
Φεστιβάλ Επιδαύρου
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ«Ειρήνη» (1-2 Ιουλίου)
Ο θίασος Θεατρική Διαδρομή συνεργάζεται φέτος με τον Πέτρο Φιλιππίδη ο οποίος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί σε μία από τις πιο αγαπημένες και επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη.
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης.
«Μικρά Διονύσια» (8-9 Ιουλίου)
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας και συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια παράσταση – φόρο τιμής σε παραστάσεις του παρελθόντος. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη ένας δοκιμασμένος δάσκαλος-ηθοποιός «ξεναγεί» μια νεώτερη ηθοποιό-μαθητευόμενη στα μυστικά και στους κώδικες του τραγικού και του κωμικού λόγου σε παραστάσεις των Σ. Καραντινού, Σπ. Ευαγγελάτου, Μ.Βολανάκη, Α. Βουτσινά, Β. Παπαβασιλείου, Γ. Χουβαρδά, Μ. Λάνχοφ, Α. Σερμπάν. Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς
«Σκηνοβάτες» (15-16 Ιουλίου)
Ο Σταμάτης Φασουλής συνθέτει και σκηνοθετεί ένα έργο βασισμένο σε κείμενα που καλύπτουν την περίοδο από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο σε ένα ετερόκλητο και πολύχρωμο κολάζ.
Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.
«Μήδεια» (22-23 Ιουλίου)
Ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Ευριπίδη. Επιλέγοντας τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και με συνδημιουργούς μία ομάδα εκλεκτών συντελεστών, σκηνοθετεί σημαντικούς ηθοποιούς όπως οι: Αμαλία Μουτούση, Χρήστος Λούλης, Μαρία Κατσιαδάκη, Θέμης Πάνου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη.
«Ριχάρδος ο Γ΄» (29-30 Ιουλίου)
Τo Bridge Project φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, (μετά το Χειμωνιάτικο Παραμύθι το 2009), φέρνοντας επί σκηνής στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ τον Κέβιν Σπέισι σκηνοθετημένο από τον Σαμ Μέντες.
«Ηρακλής μαινόμενος» (5-6 Αυγούστου)
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναλαμβάνει να διηγηθεί την ιστορία του Ηρακλή που επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο.
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Μπινιάρης, κ.ά.
ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Νίκος Πορτοκάλογλου – «Ρεμίξ» (1-2 Ιουλίου)
O Νίκος Πορτοκάλογλου έρχεται φέτος το καλοκαίρι στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με ένα «αντίστροφο» ρεμίξ. Με τα όργανα μιας μικρής, δεμένης ομάδας, μιας «μπάντας δωματίου», μας καλεί σε ένα παιχνίδι όπου τα ηλεκτρικά του τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται για να τα ανακαλύψουμε ξανά…
«Συναυλία με την Μόνικα» (8-9 Ιουλίου)
Η Μόνικα θα παρουσιάσει με τη συνοδεία χορωδίας και εγχόρδων, καινούργια τραγούδια γραμμένα ειδικά για τις δύο βραδιές στη Μικρή Επίδαυρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και παλιότερα, αγαπημένα κομμάτια από τα δύο της άλμπουμ, με στόχο όπως λέει η ίδια «να ταιριάξουν οι νότες με το μαγευτικό αυτό χώρο».
«Συναυλία με τους Δήμητρα Γαλάνη & Vassilikos» (15-16 Ιουλίου)
Η Δήμητρα Γαλάνη και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή «αναδομώντας» ο ένας το ρεπερτόριο του άλλου, σε μια συναυλία όπου οι «μουσικές συναντιούνται έξω από τη γλώσσα, πέρα από την εποχή», όπως οι ίδιοι αναφέρουν.
«Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος» (22-23 Ιουλίου)
Tο Φεστιβάλ Αθηνών τιμά, με αυτή την μουσικο-θεατρική παράσταση, το Νίκο Γκάτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. H παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα δικά του ή αφιερωμένα σ’ αυτόν και σκηνοθετείται από τη Μάνια Παπαδημητρίου.
Ερμηνέυουν: Τάσος Αντωνίου, Εβελίνα Αραπίδου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Αγαπητός Μανδαλιός, Μάνια Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαθεοδώρου
ΠΗΓΗ: http://camerastyloonline.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου