Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Στόχος οι θησαυροί του Τουταγχαμόν


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ



Οταν μερίδα πολιτών μπαίνει σε ένα μουσείο όπως αυτό του Καΐρου και καταστρέφει την ίδια την πολιτιστική κληρονομιά του, κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Το Μουσείο του Καΐρου απειλήθηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε σε παρακείμενο κτίριο
Το Μουσείο του Καΐρου απειλήθηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε σε παρακείμενο κτίριο



Ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ Ζαχί Χαουάς, μετά την εισβολή στο μουσείο περίπου χιλίων ενόπλων, οι οποίοι τα έκαναν γυαλιά καρφιά, δήλωσε ότι οι θησαυροί του Τουταγχαμόν μαζί και η περίφημη χρυσή μάσκα του βρίσκονται ακόμη στο μουσείο. Οχι πως δεν προσπάθησαν να λεηλατήσουν τους θησαυρούς της Αιγύπτου. Απλώς, δεν τα κατάφεραν προς το παρόν. Οι «ντόπιοι» οργισμένοι εισβολείς έσπασαν βιτρίνες, έριξαν και έσπασαν αγάλματα, αλλά δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τουλάχιστον τα εμβληματικά κομμάτια της πανάρχαιης κληρονομιάς της χώρας. Πέτυχαν όμως να εισβάλουν στις αίθουσες όπου «κοιμούνται μακαρίως» οι εύθραυστες μούμιες, οι οποίες μετακινήθηκαν και σε δύο από αυτές αποκόπηκαν τα κεφάλια τους. Η μία από αυτές λέγεται πως ανήκει στη γιαγιά του Τουταγχαμόν, Τίγια. Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτές οι αγριότητες, νεαροί σχημάτιζαν αυθόρμητα ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο για να το προστατεύσουν. Στη συνέχεια, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέλαβε ο στρατός ο οποίος έχει πλέον εγκατασταθεί μέσα στο μουσείο.
Οι απώλειες δεν είναι μεγάλες σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να συμβεί ύστερα από τέτοιου είδους ταραχές και με τους εγκληματίες των φυλακών ελεύθερους στους δρόμους να προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες φθορές και λεηλασίες, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Θύματα της βίαιης εισβολής στο μουσείο ήταν δύο ξύλινα αγαλματίδια του Τουταγχαμόν, το ένα σε ένα πλοιάριο και το άλλο σε ομοίωμα ζώου. Φωτογραφίες και τηλεοπτικές κάμερες αποτύπωσαν τα αντικείμενα αυτά σπασμένα και πεσμένα στο πάτωμα, χωρίς τα αγαλματάκια τους. Στα κατεστραμμένα συγκαταλέγεται ένα αρχαίο σύνταγμα στρατιωτών και ένα πλοίο από τάφο χρονολογούμενο περίπου στο 1800 π.Χ.
Είναι σαφές ότι δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός των ζημιών. Δεν επιτρέπεται πλέον και η είσοδος σε κανέναν. Οι άνθρωποι του μουσείου, όμως, βλέποντας τις εικόνες από τα βίντεο εκτιμούν ότι οι βλάβες σε κάποια εκθέματα μπορούν να αποκατασταθούν.
Ο κ. Χαουάς θεωρεί πως ακόμη και τώρα οι αμύθητης αξίας θησαυροί του αρχαιολογικού μουσείου κινδυνεύουν γιατί το κτίριο γειτνιάζει με τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία φλέγονται. Αν το φλεγόμενο κτίριο καταρρεύσει, θα πέσει επάνω στο μουσείο και θα προξενήσει ανυπολόγιστες ζημιές.
Εκπρόσωποι ξένων αρχαιολογικών σχολών που σκάβουν συστηματικά στην Αίγυπτο εκφράζουν φόβους και για άλλες αρχαιότητες που βρίσκονται στο Λούξορ, στο Καρνάκ και στην Αλεξάνδρεια. Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι εκτεταμένοι και θα μπορούσαν ομάδες ενόπλων να κάνουν πλιάτσικο σε αρχαία νεκροταφεία, σε μουσεία, ακόμη και σε αρχαιολογικές αποθήκες οι οποίες ούτως ή άλλως φυλάσσονται πλημμελώς. Ο εξοπλισμός των περιπόλων και κλιμακίων που είναι εντεταλμένοι για τη φύλαξη των αρχαίων είναι υποτυπώδης. Οι περισσότεροι αρχαιοφύλακες δεν έχουν στη διάθεσή τους συστήματα ενδοσυνεννόησης και επαφής με την αστυνομία.
Μετά το ξέσπασμα των ταραχών, αποκλείσθηκε η πρόσβαση στις πυραμίδες της Γκίζας, αφ' ενός για την προστασία των επισκεπτών αλλά κυρίως για την προστασία των ορατών και επισκέψιμων μνημείων, όπως και των πλούσιων αρχαίων νεκροταφείων από τους λαθρανασκαφείς που έχουν μεγάλη δραστηριότητα στην Αίγυπτο.
Κλειστή παρέμεινε και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. «Το μεγάλο αυτό ίδρυμα δεν κινδυνεύει από τους νέους της Αιγύπτου», δήλωσε ο διευθυντής της, Ισμαήλ Σεραγκενλντίν που τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών. «Οι νέοι αυτοί είτε ανήκουν στο προσωπικό μας είτε είναι εκπρόσωποι των διαμαρτυρομένων και συνεργάζονται μαζί μας στη φύλαξη του κτιρίου από εν δυνάμει βανδάλους και ληστές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου