Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2009.

Τα βραβεία έχουν ως ακολούθως:

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της
Βραβείο Περιοδικού
Απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Βραβείο Ποίησης
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα.
Βραβείο Διηγήματος
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό», εκδόσεις Ίνδικτος.

Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις.
Βραβείο Δοκιμίου Κριτικής
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον ’γγελο Χανιώτη για το έργο του με τίτλο «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Βραβείο Χρονικού Μαρτυρίας
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος.
Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία απονέμονται με βάση τις διατάξεις του ν. 2557/1997. Από την επόμενη χρονιά και εφεξής, θα εφαρμοσθεί η νέα νομοθεσία, η οποία αναμόρφωσε ριζικά τον εν λόγω θεσμό (άρ. 40 του ν. 3905/2010).

ΠΗΓΗ: TVXS

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σουβλάκια και μπίρες στην Αρχαία Θήρα

Μπορεί τα σουβλάκια να αποτελούν σύμβολο της νεοελληνικής κουλτούρας, όμως τα ευρήματα των ανασκαφών στη Σαντορίνη αποκαλύπτουν πως η λαχταριστή αυτή παράδοση, αποτελούσε συνήθεια των κατοίκων τη Θήρας στην Εποχή του Χαλκού. Μάλιστα, οι αρχαίοι Θηραίοι φαίνεται πως απολάμβαναν μια σειρά από γκουρμέ γεύματα, όπως κυδώνια, αχινούς, πορφύρα, σαλιγκάρια, αλλά και...μπίρα.
Τη γαστρονομική κουλτούρα του αρχαίου κυκλαδικού πολιτισμού της Θήρας παρουσίασε ο διευθυντής των Ανασκαφών Θήρας, κ. Χρίστος Ντούμας, στην προχθεσινή ομιλία του με θέμα «Από την ανάγκη στην απόλαυση. Οι διατροφικές συνήθειες στο Ακρωτήρι της Εποχής του Χαλκού», που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.
Όπως σημειώνει, τα βασικά αγαθά που έβρισκε κανείς σε μια θηραϊκή κουζίνα πριν την ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου, ήταν το κριθάρι, το λαθούρι, τα μπιζέλια, οι φακές και η φάβα, «που η γη της Θήρας παρείχε στους κατοίκους της και τα οποία συχνά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης των αγγειογράφων».

Παράλληλα, οι Θηραίοι μάζευαν σύκα, αμύγδαλα, και προφανώς θαλασσινά: «Κυδώνια, αχινοί, χτένια, πεταλίδες και τρίτωνες είναι από τα πιο συχνά όστρεα, ενώ φαίνεται πως και η πορφύρα, εκτός από την παραγωγή χρώματος, καταναλωνόταν και ως τροφή», όπως εξήγησε ο κ. Ντούμας.
Από το αρχαίο σαντορινιό τραπέζι δεν έλειπε και το κρέας, με «τα αιγοπρόβατα να κατέχουν την πρώτη θέση σε ποσοστό 80% περίπου. Ακολουθούν τα χοιρινά σε ποσοστό 19%, ενώ ελάχιστα είναι τα οστά βοοειδών και ζώων κυνηγιού», όπως σημειώνει ο κ. Ντούμας. Το μέσο εκτέλεσης της εκάστοτε συνταγής, ήταν κατά κύριο λόγο η χύτρα, αλλά και ο κλειστός φούρνος.
Όπως αποκαλύπτουν ορισμένα ευρήματα των ανασκαφών, όπως επιτραπέζια σκεύη, σκεύη μαγειρέματος (ταψιά, γουδιά, τηγάνια, σουρωτήρια, κλπ), αλλά και αγγεία με σχετικές παραστάσεις, στη Θήρα λειτουργούσαν και...σουβλατζίδικα.
Επίσης, όπως τονίζει ο διευθυντής των ανασκαφών, «οι Θηραίοι μπορεί να είχαν εισαγάγει από την Αίγυπτο και την τεχνική να παρασκευάζουν μπίρα από κριθάρι, αφού αυτό, όπως είδαμε, αποτελούσε ένα από τα βασικά αγροτικά προϊόντα της τοπική παραγωγής».
Από την Κρήτη κυρίως, οι κάτοικοι της Αρχαίας Σαντορίνης έφερναν μια σειρά από «εξωτικά αγαθά», όπως ελιές, σαλιγκάρια, κοχλίες, χοχλιούς, αρωματικά φυτά και βότανα (ρίγανη, ζαφορά, θυμάρι, χαμομήλι, φασκόμηλο, αψιθιά, κ.ά.), αλλά και τα προϊόντα της αμπέλου και της ροδιάς, που μάλλον είχαν μεγάλη επιτυχία, αφού «μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ο οίνος άρχισε να ευφραίνει "καρδίαν Θηραίων" τουλάχιστον από της 2ης χιλιετίας π.Χ.», όπως υπογραμμίζει ο αρχαιολόγος.
Ο κ. Ντούμας καταλήγει πως ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Σαντορίνη, γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα π.Χ., μάλλον είχε έφεση στις μικρές γαστρονομικές απολαύσεις της ζωής:

«Αυτό, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα, το είχε πετύχει η θηραϊκή κοινωνία της Εποχής του Χαλκού. Μετατρέποντας όμως την κάλυψη της ανάγκης σε απόλαυση, δεν φαίνεται να ξεπέρασε τα όρια, δεν πέρασε στη χλιδή. Απλώς, απολαμβάνοντας τη ζωή φρόντιζε και τις άλλες, τις μη υλικές ανάγκες, όπως δείχνει η διαδεδομένη καλλιέργεια της τέχνης».


ΠΗΓΗ: TVXS

Έφυγε από τη ζωή ο κιθαρίστας Γκάρι Μουρ

Στην Ισπανία, όπου περνούσε τις διακοπές του, άφησε την τελευταία του πνοή ο 58χρονος κιθαρίστας μουσικών ροκ και μπλουζ, Γκάρι Μουρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, στο Λονδίνο, ο μάντατζέρ του.

Ο Γκάρι Μουρ καταγόταν από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (Ολστερ). Ο καλλιτέχνης κέρδισε ευρύτερη δημοσιότητα τον καιρό που συμμετείχε στην ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, με την επωνυμία Thin Lizzy.
Παράλληλα, ο Γκάρι Μουρ έκανε και μία αξιοπρόσεκτη «μοναχική» σταδιοδρομία, στο χώρο της μουσικής ψυχαγωγίας, αποκτώντας ένα «προσωπικό» μουσικό κοινό.
Οι συνθήκες του θανάτου του μουσικού παραμένουν έως τώρα άγνωστες, καθώς ο μάνατζέρ του μιλώντας με τον Τύπο δεν θέλησε να αναφερθεί σε αυτές.


ΠΗΓΗ: TVXS

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Στόχος οι θησαυροί του Τουταγχαμόν


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ



Οταν μερίδα πολιτών μπαίνει σε ένα μουσείο όπως αυτό του Καΐρου και καταστρέφει την ίδια την πολιτιστική κληρονομιά του, κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Το Μουσείο του Καΐρου απειλήθηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε σε παρακείμενο κτίριο
Το Μουσείο του Καΐρου απειλήθηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε σε παρακείμενο κτίριο



Ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ Ζαχί Χαουάς, μετά την εισβολή στο μουσείο περίπου χιλίων ενόπλων, οι οποίοι τα έκαναν γυαλιά καρφιά, δήλωσε ότι οι θησαυροί του Τουταγχαμόν μαζί και η περίφημη χρυσή μάσκα του βρίσκονται ακόμη στο μουσείο. Οχι πως δεν προσπάθησαν να λεηλατήσουν τους θησαυρούς της Αιγύπτου. Απλώς, δεν τα κατάφεραν προς το παρόν. Οι «ντόπιοι» οργισμένοι εισβολείς έσπασαν βιτρίνες, έριξαν και έσπασαν αγάλματα, αλλά δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τουλάχιστον τα εμβληματικά κομμάτια της πανάρχαιης κληρονομιάς της χώρας. Πέτυχαν όμως να εισβάλουν στις αίθουσες όπου «κοιμούνται μακαρίως» οι εύθραυστες μούμιες, οι οποίες μετακινήθηκαν και σε δύο από αυτές αποκόπηκαν τα κεφάλια τους. Η μία από αυτές λέγεται πως ανήκει στη γιαγιά του Τουταγχαμόν, Τίγια. Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτές οι αγριότητες, νεαροί σχημάτιζαν αυθόρμητα ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο για να το προστατεύσουν. Στη συνέχεια, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέλαβε ο στρατός ο οποίος έχει πλέον εγκατασταθεί μέσα στο μουσείο.
Οι απώλειες δεν είναι μεγάλες σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να συμβεί ύστερα από τέτοιου είδους ταραχές και με τους εγκληματίες των φυλακών ελεύθερους στους δρόμους να προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες φθορές και λεηλασίες, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Θύματα της βίαιης εισβολής στο μουσείο ήταν δύο ξύλινα αγαλματίδια του Τουταγχαμόν, το ένα σε ένα πλοιάριο και το άλλο σε ομοίωμα ζώου. Φωτογραφίες και τηλεοπτικές κάμερες αποτύπωσαν τα αντικείμενα αυτά σπασμένα και πεσμένα στο πάτωμα, χωρίς τα αγαλματάκια τους. Στα κατεστραμμένα συγκαταλέγεται ένα αρχαίο σύνταγμα στρατιωτών και ένα πλοίο από τάφο χρονολογούμενο περίπου στο 1800 π.Χ.
Είναι σαφές ότι δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός των ζημιών. Δεν επιτρέπεται πλέον και η είσοδος σε κανέναν. Οι άνθρωποι του μουσείου, όμως, βλέποντας τις εικόνες από τα βίντεο εκτιμούν ότι οι βλάβες σε κάποια εκθέματα μπορούν να αποκατασταθούν.
Ο κ. Χαουάς θεωρεί πως ακόμη και τώρα οι αμύθητης αξίας θησαυροί του αρχαιολογικού μουσείου κινδυνεύουν γιατί το κτίριο γειτνιάζει με τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία φλέγονται. Αν το φλεγόμενο κτίριο καταρρεύσει, θα πέσει επάνω στο μουσείο και θα προξενήσει ανυπολόγιστες ζημιές.
Εκπρόσωποι ξένων αρχαιολογικών σχολών που σκάβουν συστηματικά στην Αίγυπτο εκφράζουν φόβους και για άλλες αρχαιότητες που βρίσκονται στο Λούξορ, στο Καρνάκ και στην Αλεξάνδρεια. Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι εκτεταμένοι και θα μπορούσαν ομάδες ενόπλων να κάνουν πλιάτσικο σε αρχαία νεκροταφεία, σε μουσεία, ακόμη και σε αρχαιολογικές αποθήκες οι οποίες ούτως ή άλλως φυλάσσονται πλημμελώς. Ο εξοπλισμός των περιπόλων και κλιμακίων που είναι εντεταλμένοι για τη φύλαξη των αρχαίων είναι υποτυπώδης. Οι περισσότεροι αρχαιοφύλακες δεν έχουν στη διάθεσή τους συστήματα ενδοσυνεννόησης και επαφής με την αστυνομία.
Μετά το ξέσπασμα των ταραχών, αποκλείσθηκε η πρόσβαση στις πυραμίδες της Γκίζας, αφ' ενός για την προστασία των επισκεπτών αλλά κυρίως για την προστασία των ορατών και επισκέψιμων μνημείων, όπως και των πλούσιων αρχαίων νεκροταφείων από τους λαθρανασκαφείς που έχουν μεγάλη δραστηριότητα στην Αίγυπτο.
Κλειστή παρέμεινε και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. «Το μεγάλο αυτό ίδρυμα δεν κινδυνεύει από τους νέους της Αιγύπτου», δήλωσε ο διευθυντής της, Ισμαήλ Σεραγκενλντίν που τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών. «Οι νέοι αυτοί είτε ανήκουν στο προσωπικό μας είτε είναι εκπρόσωποι των διαμαρτυρομένων και συνεργάζονται μαζί μας στη φύλαξη του κτιρίου από εν δυνάμει βανδάλους και ληστές».