Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλης σε ηλικία 89 ετών, μετά από δίμηνη νοσηλεία στην Εντατική. Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Τέλειωσε το γυμνάσιο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Μετά την επιστροφή του παρακολούθησε πολλές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» έχει δηλώσει ο ίδιος.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1950 με το έργο «Χορός πάνω στα στάχυα», γνωστός όμως έγινε με τα επόμενα έργα και κυρίως με την «Αυλή των θαυμάτων» (1957). Παράλληλα, έγραψε τα σενάρια για τις ταινίες «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος και Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, ενώ σε δικό του σενάριο σκηνοθέτησε και το «Κανόνι και τ’ αηδόνι».
Ασχολήθηκε ακόμη με τη στιχουργική, σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις («Παραμύθι χωρίς όνομα»), ο Μίκης Θεωδοράκης («Μαουτχάουζεν»), ο Νίκος Μαμαγκάκης («Ο κύκλος με την κιμωλία»).

ΠΗΓΗ: TVXS

Έξι χρόνια από το θάνατο του Μίλτου Σαχτούρη

Δὲν ἔχω γράψει ποιήματα
μέσα σε κρότους
μέσα σε κρότους
κύλησε ἡ ζωή μου
Τὴ μιὰν ἡμέρα ἔτρεμα
τὴν ἄλλην ἀνατρίχιαζα
μέσα στὸ φόβο
μέσα στὸ φόβο
πέρασε ἡ ζωή μου
Δὲν ἔχω γράψει ποιήματα
δὲν ἔχω γράψει ποιήματα
μόνο σταυροὺς
σὲ μνήματα
καρφώνω
«Ὁ στρατιώτης ποιητής», Μίλτος Σαχτούρης, από τη συλλογή «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο κόσμο», 1958
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το 2005 ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές, τιμημένος με τρία κρατικά βραβεία. Γεννημένος στις 29 Ιουλίου του 1919, ο Σαχτούρης στο τέταρτο έτος της Νομικής το 1944 αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη: την ποίηση.
Έχοντας ήδη από το 1938 δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο «Μίλτος Χρυσάνθης» ένα διήγημα στο περιοδικό «Εβδομάδα», ο Σαχτούρης πρωτοέγραψε ποίηση το 1941. Δυο χρόνια αργότερα γνώρισε τους Οδυσσέα Ελύτη και Νίκο Εγγονόπουλο και συνδέθηκε με στενή φιλία με τον τελευταίο. Ήταν, όμως, ο Ελύτης εκείνος που τον παρότρυνε να εμφανιστεί στο χώρο των γραμμάτων ως ποιητής, στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα» το 1944.
Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Η Λησμονημένη», βιβλίο, το οποίο «είναι αφιερωμένο σε αυτή τη γυναίκα, η οποία επανέρχεται και σε άλλα ποιήματά μου αργότερα μέχρι τα Εκτοπλάσματα», όπως θα δηλώσει αργότερα ο ίδιος. Το 1948 εξέδωσε τη συλλογή «Παραλογαίς» και ακολούθησαν πολλές άλλες, με κορυφαία για πολλούς την «Με το πρόσωπο στον τοίχο» το 1952.
Αν και στην αρχή τουλάχιστον της μακρόχρονης πορείας του κατακρίθηκε από πολλούς, ειδικά από τους ποιητές της γενιάς του ’30, οι κριτικοί δεν άργησαν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο έργο του σημαντικού αυτού ποιητή. Όσον αφορά τα κυρίαρχα θέματα του έργου του, αυτά αφορούν την περίοδο της κατοχής και της μεταπολεμικής εποχής. Ο Σαχτούρης θεωρείται ότι επηρεάστηκε σημαντικά από το κίνημα του υπερρεαλισμού, αν και παρά τη κυρίαρχη θέση του παραλόγου και του συμβολισμού στα ποιήματά του, δεν θεωρείται ότι εντάχθηκε ποτέ πλήρως στο ρεύμα αυτό.

Τιμήθηκε με τρία βραβεία:
Το 1956 με το Α' Βραβείο του διαγωνισμού «Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές» της RAI για τη συλλογή του «Όταν σας μιλώ», το 1962 με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Τα Στίγματα» και το 1987 με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Εκτοπλάσματα». Έργα του Σαχτούρη έχουν μεταφραστεί στη γαλλική, αγγλική, ιταλική, γερμανική, πολωνική και βουλγαρική και ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τους Μάνο Χατζιδάκι, Αργύρη Κουνάδη, Γιάννη Σπανό, Κυριάκο Σφέτσα και Νίκο Ξυδάκη.
O Βρασίδας Καραλής, τέλος, σε κείμενό του στο περιοδικό «Διαβάζω» με τίτλο «Το μυστήριο της ένοχης συνείδησης στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη», αναφέρει: «Κανένας άλλος ποιητής μας δεν έχει ποτίσει τις εμπειρίες του στην αποσαθρωτική μαγγανεία της ενοχής όσο ο Μ. Σαχτούρης. Οσο και αν άλλοι ερωτοτρόπησαν με αυτό το ρίζωμα, όπως λόχου χάρη ο Δ. Σολωμός στον «Λάμπρο», ο Κ. Καβάφης στα πρώιμα ποιήματά του, ο Κ. Καρυωτάκης στα τελευταία του ποιήματα, όλοι αυτοί βρήκαν τρόπο να ξεφύγουν ή να υπεκφύγουν τον τρομακτικό φόβο του εξατομικευμένου οράματος που γεννάει την ενοχή και τη μετατρέπει σε βάση πνευματικότητας. Ο Σολωμός απέδρασε σε μια άσαρκη και άφυλη anima mundi· Ο Καβάφης σε έναν ερωτισμό της περιέργειας για το ανδρικό σώμα, ενώ ο Καρυωτάκης κατέφυγε στη λαγνεία του κατοπτριζόμενου κορμιού του.
Μπορεί όμως κάποιος να αισθάνεται ενοχή μόνο και μόνο επειδή μισεί τη μητέρα του ή επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή επειδή δεν είναι ωραίος σαν τον Απόλλωνα;… Αυτές οι επιδερμικές και ανόητες φοβίες δεν διανοίγουν ποτέ την ατομική εσωτερικότητα στη θεωρία της ίδιας της τυχαιότητας και μοναξιάς· δεν στρέφουν το υποκείμενο προς τον εαυτό του. Το απομονώνουν σε ένα δωμάτιο, απ' όπου μοίρεται και κλαίγεται επειδή δεν αρέσει, επειδή το φαινόμενο δεν θεμελιώνει μια σχέση ελκτική προς το βλέμμα που το αντικρίζει. Από αυτές δυστυχώς τις παιδικές αφέλειες, με όλη τη γοητεία της αμέριμνης αθωότητας, είναι γεμάτη η ποίηση, και ειδικά η ελληνική σε βαθμό απελπισίας.
Με τον Μ. Σαχτούρη όλα αυτά καταρρέουν και διαλύονται· και μαζί του οι δημοτικοφανείς τρόποι μιας ύπαρξης χωρίς εσωτερικές σχέσεις, συγκρούσεις και διλήμματα. Πρώτη λογοτεχνική αφετηρία του έργου του είναι ο παραμερισμός της τοπιογραφίας του Οδ. Ελύτη, του Γ. Σεφέρη, του Α. Εμπειρίκου, ακόμα και του Ν. Εγγονόπουλου. Σε όλη τη γλωσσική ευφορία και ευτοπία αυτών των συγγραφέων, την πίστη τους στην αρτιμέλεια της γλώσσας και την τελειοποιησιμότητα του κόσμου διά του μύθου, ο Μ. Σαχτούρης αντιτάσσει ένα κολαστήριο ψυχών, μια ακοινώνητη γλώσσα, το άσμα μιας ρημαγμένης Κασσάνδρας».
 
Ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη μπορούν να βρεθούν και σε αυτή τη διεύθυνση: http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/miltos_saxtoyrhs_poems.htm#

ΠΗΓΗ: TVXS

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη


Παγκόσμια ημέρα ποίησης η σημερινή και στην Αθήνα προγραμματίζεται σειρά δράσεων και με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Ελύτη», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την ποίηση γιορτάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μαζί με την Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, με τον θεσμό να καθιερώνεται το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO. Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».
Ξεχωρίζει η εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με την καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκδήλωση που σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ αποβλέπει στο να μπουν στην καθημερινότητα όλων των πολιτών η ποίηση και οι ποιητές. Χάρη σε αυτήν στίχοι του Ελύτη όπως «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», «Θε μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!», «Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα», θα «ταξιδεύουν» από σήμερα το πρωϊ και για έναν μήνα με τα ΜΜΜ (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (σσ. τόπος καταγωγής του ποιητή), Ρόδο και Ζάκυνθο.
Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι:
ΕΚΕΒΙ :Στον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης προγραμματίζοντας σειρά εκδηλώσεων. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία. Σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη και θα συζητήσουν για το πολυσήμαντο έργο του, απόψε στις 19.00, στα βιβλιοπωλεία Public (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων). Θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.
Επιπλέον, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούν, από σήμερα και για δύο εβδομάδες να επισκέπτονται τις ειδικά διαμορφωμένες «Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης για να διαβάσουν βιβλία του Ελύτη ή βιβλία γι αυτόν, να ακούσουν τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του ή να απολαύσουν μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη σε επιλογή της συντρόφου του ποιητή Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη: Στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη για την τρέχουσα εβδομάδα, θα φιλοξενείται Έκθεση Ζωγραφικής των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα «Εικονο - ποίηση».

Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας:
Ένα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Έρως ο λυσιμελής», παρουσιάζει στις 20.00 απόψε η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης στο Μέγαρο Μουσικής. Το ερωτικό στοιχείο θα ταξιδέψει μέσα από τους στίχους αρχαίων Ελλήνων ποιητών όπως εκείνοι το εμπνεύστηκαν από διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις. Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος, ξαναζούν μέσα από σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς καθώς η Ρένα Βενιέρη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Οικονόμου και η Ζωή Φυτούση απαγγέλουν τον έρωτα, ο οποίος αναδεικνύεται και με μία επιλογή από την Παλατινή ανθολογία. Στην αφιερωματική παράσταση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, ο ερωτικός ποιητικός λόγος συναντά τη μελωδία, σε άσματα μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζιδάκις, Ελ. Καραΐνδρου, Δ. Παπαδημητρίου, Ι. Σπανός κ.ά.), που εκφράζουν το νοηματικό παράλληλο, μέσω της αρμόζουσας δωρικότητας.
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ: Για έκτη συνεχή χρονιά ο IANOS γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης με έναν τρόπο διαφορετικό. Συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες, άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού θα διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα και θα σκορπίσουν ποιητικές μελωδίες απόψε στις 19:00 στο cafe του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, ενώ καθιερωμένοι και νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν νέες συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης. Στη συνέχεια, γυναίκες ποιήτριες παίρνουν τη σκυτάλη, καθώς το περιοδικό poiein.gr αφιερώνει το υπόλοιπο της βραδιάς στη γυναικεία δημιουργικότητα.

Ελληνοαμερικανική Ένωση:
Ανοιχτή συζήτηση για τον Όμηρο και την προγραμματική ποίηση διοργανώνει στις 20:00, στο αμφιθέατρό της, η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Με αφορμή το νέο βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Ο Όμηρος και το Αλφάβητο», που εκδόθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Δεκέμβριο του 2010, θα τεθούν ζητήματα για τη σχέση ποιήματος και γλώσσας και για το πώς λειτουργούν η έμπνευση και ο προγραμματισμός στην ποιητική δημιουργία. Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Λεωνίδας - Φοίβος Κόσκος, θα συμμετάσχουν μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη οι πανεπιστημιακοί Παναγιώτης Βούζης, Μαρία Κακαβούλια, Μάνος Στεφανίδης και ο συγγραφέας Δημήτρης Καλοκύρης.
Cafe Floral - Πλατεία Εξαρχείων: Η Κοινωνία των (δε)κάτων γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δύο εκδηλώσεις στο Cafe Floral.Με τίτλο «30 έως 30» νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της νέας ποίησης με ομιλήτρια την Τιτίκα Δημητρούλια (20.00). Στις 21.30 μέρα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κάτων διαβάζουν ποιήματά τους. Ακόμη, για τις 31 Μαρτίου οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Η ποίηση στην Κοινωνία των (δε)κάτων» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όπου θα παρουσιαστούν οι συλλογές ποίησης των Μαχμούντ Νταρουίς, Τσαρλς Σίμικ, Πάνου Καπώνη και Βασίλη Μαραγκού. Θα μιλήσουν οι Παντελής Απέργης, Γιώργος Μπλάνας, Χρύσα Σπυροπούλου, Στρατής Χαβιαράς
Χώρος τέχνης Sourliboom: Η ομάδα καλλιτεχνών Sourliboom παρουσιάζει στον χώρο της (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος), στις 18:30, έξι δράσεις με κεντρικό άξονα την ποίηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία performance με τίτλο «Νυχτερινό ονειρικό επεισόδιο» στην οποία θα ακουστούν αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Τάσου Λειβαδίτη «Βιολέτες για μία εποχή», «Γιάννης Βαρβέρης - Κ.Π. Καβάφης: μια συνάντηση» (παρουσίαση: Ράνια Καταβούτα ), ένα διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Αν η ποίηση είναι ….. τότε ….»: με δημιουργούς το ίδιο το κοινό, «Οδυσσέας Ελύτης: Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» (σε παρουσίαση Σωτήρη Γάκου), «10 λεπτά με τον Γιάννη Νεγρεπόντη: δραματοποίηση ποιημάτων» και προβολή της ταινίας «Il postino» για τον Πάμπλο Νερούντα, στις 22:00.


ΠΗΓΗ: TVXS

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Επιστολή Ναταλίας Ρασούλη


Αθήνα 19/3/2011

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε τα εξής:

Τα δύο CD τα οποία θα δωθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (και τα οποία είναι αντίστοιχα: «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» και το « Πότε Βούδας πότε Κούδας») δίνονται χωρίς την ηθική συγκατάθεση των νόμιμων κληρονόμων και υπευθύνων για τη διαχείρηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μανώλη Ρασούλη.
Ασκώντας το ηθικό δικαίωμα για λογαριασμό του πατέρα μου και σεβόμενη τη μνήμη, τις πεποιθήσεις, τις αρχές του και την προσωπικότητά του, θεωρώ αυτήν τη βιαστική κυκλοφορία από τις δισκογραφικές εταιρείες με προφανή σκοπό το εμπορικό κέρδος, ως θίγουσα την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου ως ασκούσα το ηθικό δικαίωμα του πατέρα μου, όσο και τη μνήμη ενός ανθρώπου που όλη του η πορεία και η φιλοσοφία είχε ως σκοπό την προαγωγή του Πολιτισμού και όχι το κέρδος.
Είναι γνωστό ότι η δισκογραφία περνάει μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια. Ο Μανώλης Ρασούλης είναι αυτός που τελικά θα την βγάλει από την κρίση; Δεν περίμεναν ούτε να περάσουνε μερικά εικοσιτετράωρα από τον θάνατο και την ταφή του για να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια ένα υλικό που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν βγάλει όσο ζούσε. Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη.
Μία ειδικότερη απρέπεια είναι ότι το CD της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» δίνεται σε ταυτόχρονη κυκλοφορία με κάποιο άλλο CD του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος είχε σύρει τον Μανώλη Ρασούλη αρκετές φορές στα δικαστήρια.
Δυστυχώς πληροφορήθηκα τυχαία σήμερα, Σάββατο 19 του μηνός, ότι πρόκειται να γίνουν όλα αυτά που προανέφερα και λόγω χρόνου δεν μπόρεσα να εμποδίσω την κυκλοφορία των CD.
Εκφράζω την απογοήτευση και τη λύπη μου για την ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι το καλλιτεχνικό έργο του πατέρα μου.


Ευχαριστώ πολύ,
Ναταλία Ρασούλη

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» ο Μανώλης Ρασούλης


«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο γνωστός Κρητικός καλλιτέχνης, Μανώλης Ρασούλης. Ο μουσικός βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη. Τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Όταν εντοπίστηκε, ο άτυχος συνθέτης ήταν ήδη νεκρός εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες... Η νεκροψία-νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.
Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου 1945. Γιος χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο Άγιο Μηνά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς «Δημοκρατική Αλλαγή».
Στην διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις. Στο Λονδίνο έγινε και συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή.
Τον Μαϊο του ‘68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.
Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα «Νέγρικα» με την Μαρία Φαραντούρη.
Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα «Δήθεν» είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως «Αχ Ελλάδα», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Το κοτλέ παντελονάκι», «Τίποτα δεν πάει χαμένο».
Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο «μουσικό καθεστώς», όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε «αιρετικός» και «εκκεντρικός» και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
«Η είδηση της απώλειας του Μανώλη Ρασούλη μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Ο Μανώλης, οπαδός του διαλεκτικού υλισμού αλλά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, πέρα από τις ατέλειωτες ώρες που μας συντρόφεψε με τα τραγούδια και τους στίχους του, κατόρθωνε να μας διεγείρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Πέρα από την ξεχωριστή θέση μέσα στις καρδιές μας, είναι βέβαιο πως με το πλούσιο έργο του θα καταλάβει και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας του τόπου μας. Σε αυτούς που τον αγάπησαν, στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», ανέφερε ο ΣΥΝ.
Τη θλίψη της εξέφρασε και η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας πως «Ο Ρασούλης περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδοποιούς της γενιάς του, βαθύτατα αντικομφορμιστής και ανατρεπτικός, με ένα πηγαίο προσωπικό χιούμορ, που χαρακτήριζε και το καλλιτεχνικό του έργο. Μαζί του, περνούν στην ιστορία και τα δεκάδες σημαντικά τραγούδια που έγραψε, τραγούδια που "ελπίδες γέννησαν"».

ΠΗΓΗ: TVXS

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ψηφιοποιημένο αρχείο από το Εθνικό Θεάτρο


Πρόσβαση σε μεγάλες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου από το 1930 έως σήμερα, προσφέρει στο κοινό το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση.
Το υλικό είναι οργανωμένο χρονολογικά, θεματικά και βάσει κατηγορίας. Ο χρήστης μπορεί επίσης να ψάξει βάσει έργου, προσώπου, ρόλου, θεάτρου κ.α.. Υπάρχουν, ακόμη, συλλογές πολυμεσικού υλικού, προγράμματα παραστάσεων, αποκόμματα εφημερίδων, ήχοι, βίντεο, παρτιτούρες. Η ιστοσελίδα του αρχείου, την οποία μπορούμε να επισκεφθούμε για ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία είναι : www.nt-archive.gr

ΠΗΓΗ: TVXS